Alternatywne parzenie kawy - Coffee Cave - Palarnia kawy Piła
11.12.2020
Alternatywne parzenie kawy
Alternatywne parzenie kawy

Jak parzyć kawę? Jaką metodę wybrać?

Wyobraź sobie, że każde spotkanie z kawą to komunikacja. Sama obecność owszem jest ważna, ale to nie wszystko. Trzeba jeszcze wiedzieć w jaki sposób rozmawiać, aby uzyskać zadowalający efekt. Może i masz najlepszą kawę ziarnistą na rynku, a do tego profesjonalny sprzęt, ale to za mało jeśli zależy Ci na prawdziwych emocjach. Sekret tkwi w prawidłowym procesie, dlatego tym razem przybliżymy temat związany ze sposobami parzenia kawy. To kluczowy element, który wykonany nieprawidłowo pozbawia wszelkiej przyjemności, a co gorsze może nawet grozić zerwaniem kontaktów z „Małą Czarną”.

Jak przygotować kawę do parzenia?

Zacznijmy od podstaw zanim przejdziemy do omawiania metod parzenia kawy. Z naszej „Jaskini” wiesz już jaka jest różnica pomiędzy Arabicą, Robustą i Libericą. Wiesz także po czym poznać dobrą kawę i jak ją przechowywać, aby nie straciła swoich właściwości. Być może jesteś już na etapie odkrywania własnych, ulubionych mieszanek kawy ziarnistej? To wszystko to solidna wiedza, która pomoże odpowiednio przygotować się do dalszej komunikacji z „Małą Czarną”.

Gdy już trzymasz w rękach świeżo palone ziarna kawy czas na mielenie – swoiste preludium, które pozwoli Ci dostać się do tego co pod twardą skorupą najcenniejsze. Jeśli chcesz przełamać ochronną barierę musisz użyć mocnego sprzętu. Na pomoc przychodzi technologia czyli elektryczne młynki.

Na rynku dostępne są również ręczne, aczkolwiek te nowoczesne działają równie dobrze, a nawet lepiej. Siła mielenia ziaren jest bowiem większa, a co istotne dla spragnionych, szybsza. Picie kawy oczywiście może stać się codziennym rytuałem. Jeśli lubisz celebrować te spotkania w tradycyjny sposób, skorzystaj z ręcznych, drewnianych młynków, które z pewnością zbliżą Cię do kawy jeszcze bardziej.

Mielenie kawy to ważny etap, od niego zależy esencja, którą uda Ci się uzyskać po zaparzeniu. Ziarna mielimy w zależności od sposobu parzenia, ponieważ niektóre z nich wymagają drobnego,  inne średniego rozdrobnienia. Uwaga, kawę należy mielić chwilę przed zaprzeniem. Nie zostawiaj jej na dłużej w młynku, czy nawet w pojemniku próżniowym. Może się wydawać, że to chwila, ale niestety powietrze zachłannie porwie z „Małej Czarnej” większość aromatów, a tym samym cennych witamin i doznań smakowych. W młynku najlepiej mielić zatem tyle kawy, ile potrzebujesz na określoną liczbę filiżanek.

7 sposobów na zaprzenie kawy

Automatyczny ekspres z młynkiem wykona on większość pracy za Ciebie. Współcześnie spokojnie możesz zdać się na maszynę, bo na rynku znajduje się coraz więcej profesjonalnych sprzętów, które zapewnią Ci doznania na wysokim poziomie (ekspresom elektrycznym poświęcimy osobny artykuł).  Jak jednak jeszcze można parzyć kawę? Przyjrzyjmy się najpopularniejszym metodom.

1.      Chemex – czyli pojemnik wykonany ze szkła przypominający kształtem klepsydrę. Jego największą zaletą jest to, że nie absorbuje on innych zapachów, dzięki temu kawa pozostaje aromatyczna przez długi czas. Do przygotowania kawy w Chemexie będziesz potrzebować tradycyjnych, papierowych filtrów. Jeden z nich umieszczasz w szyjce zaparzacza, tworząc w ten sposób lejek, do którego nasypujesz kawę (około 2 łyżeczek na jedną porcję). Następnie należy je lekko zmoczyć odrobiną wody w temperaturze około 98 stopni Celsjusza, resztę dolewasz po około 20-40 sekundach. Wodę wlewaj powoli, okrążając filtr tak, aby każde ziarenko dało z siebie to co najlepsze. Kawa najlepiej smakuje po około 3-5 minut od zaprzenia.

2.      French Press – czyli dzbanek, który skutecznie oddziela fusy od aromatycznego naparu. To jeden z najszybszych i najprostszych sposobów parzenia kawy. Na dnie dzbanka umieszczasz odmierzoną porcję zmielonych ziaren, a następnie zalewasz je wrzątkiem. Co ważne po zalaniu odczekaj chwilę aż kawa się zaparzy, dopiero po tym czasie przyciśnij górną, ruchomą część dzbanka do dna. Prościzna, prawda?

3.      Dripper – czyli sposób na przelewową kawę bez użycia elektrycznych ekspresów. Do przygotowania kawy w ten sposób potrzebujesz: drippera – jest to pojemnik przypominający kształtem dużą filiżankę ze specjalnym otworem w spodzie, naczynie do którego będziesz przelewać zaparzoną kawę (można zakupić gotowy zestaw), papierowe filtry do kawy i  dzbanek z dzióbkiem. Kawa z drippera jest aromatyczna, a przede wszystkim posiada wyjątkową konsystencję. Aby przygotować „Małą Czarną” w ten sposób umieszczasz filtr w dripperze, a następnie stawiasz  dripper na pojemniku, do którego będzie spływać kawa. Wsypujesz odmierzoną ilość zmielonych ziaren do drippera, wrzątek wlewasz z kolei  do przygotowanego dzbanka. Odrobiną wody zalewasz kawę tak, aby nieco napęczniała, resztę wlewasz po około 30 sekundach powoli, okrężnymi ruchami.

4.      Kawiarka ciśnieniowa – czyli specjalny dzbanek, który postawisz również na gazowej kuchence. Idealny sposób na pyszną kawę nawet na biwaku. Kawiarka składa się z kilku części. Na samym spodzie znajduje się pojemnik na wodę, kolejno specjalne sitko na zmielone ziarna, a następnie pojemnik z dzióbkiem i pokrywką na zaparzoną już kawę. Przygotowana w ten sposób kawa to kawa ciśnieniowa. Woda wrząc na spodzie skrapla się, przechodząc przez zmielone ziarna kawy wydobywając z nich esencję i aromat. To  szybki i prosty sposób na esencjonalną kawę w każdych warunkach. Do parzenia kawy w ten sposób warto użyć już zagotowanej wody. Kawiarkę stawiasz raz jeszcze na ogniu ze zmielonymi ziarnami i po chwili możesz cieszyć się „Małą Czarną”.

5.      Aeropress – to kolejna propozycja dla tych, którzy chcą mieć idealną kawę nawet z dala od domu i kawiarni. Aeropress przypominana kosmiczną tubę. Zmieloną kawę ziarnistą umieszczasz w niej, po czym odrobiną wody zalewasz  ziarna tak, aby nieco napęczniały. Po około 30 sekundach dolewasz resztę. Kawa jest gotowa do spożyciu po około 2-3 minutach. Aby się dostać do esencjonalnego napoju  musisz podstawić filiżankę, do której go wyciśniesz  z aeropressu.

6.      Syfon – to jeden z najbardziej spektakularnych sposobów parzenia kawy, nim na pewno zrobisz wrażenie na gościach. Syfon przypomina skomplikowane urządzenie składające się z kilku szklanych i metalowych części oraz miejsca, w którym dosłownie rozpalasz ogień. Do dolnego pojemnika nalewasz przefiltrowaną wodę i podgrzewasz ją. Kawę wsypujesz dopiero wtedy, gdy przepłynie ona do górnego. Przygotowany płyn podgrzewasz około 2 minuty, po czym wyłączasz ogień i czekasz aż ziarna opadną na dno.

7.      Kawa w rondelku – po turecku, w Polsce powszechnie nazywa się tak kawę parzoną w filiżance, zalaną gorącym wrzątkiem. Prawdziwą kawę po turecku przygotowuje się jednak nieco inaczej. Potrzebujesz do tego małego rondelka, do którego wsypujesz kawę w zależności od liczby porcji i pojemności garnka oraz wlewasz przefiltrowaną wodę (ilość również zależną od liczby filiżanek). Kolejno tak przygotowany płyn stawiasz na ogniu, podgrzewasz co jakiś czas mieszając - nie możesz jednak doprowadzić do wrzenia. Gdy zobaczysz na powierzchni piankę to znak, że należy zdjąć kawę z ognia. Odstawiasz i czekasz aż opadnie piana, po czym stawiasz rondelek na palniku i czekasz aż znowu pojawi się piana. Ten proces należy powtórzyć około 2 razy. Gdy wykonasz zadanie przelewasz „Małą Czarną” do filiżanek. Do picia jest gotowa wtedy, gdy fusy znajdą się na dnie.

Sposobów parzenia kawy jest wiele, każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Pamiętaj jednak o tym, że najlepszy sprzęt to nie wszystko. Przyrządzenie naprawdę dobrej kawy wymaga zaangażowania, tak samo jak rozmowa z najlepszym przyjacielem. Cierpliwość, uwaga i troska są niezbędne. Same ziarna to nie wszystko.

WSPÓŁPRACA
Zainteresowany współpracą?
Oferta dla firm
Coffe Cave world map
Coffee Cave