Nasze Kawy - Coffee Cave - Palarnia kawy Piła
COFFEE CAVE
Nasze Kawy

Czy zastanawiasz się nad tym jaką drogę przebyła kawa, którą właśnie nalałeś do filiżanki?

Ta historia nie zacznie się od słów “dawno, dawno temu”, a od “daleko, daleko stąd…” Gdzie wiecznie zielone krzewy kawowca rosną spokojnie na wzgórzach Afryki, Ameryki Środkowej i Azji. Miejscach słynących z gorącego, wilgotnego klimatu i żyznych gleb, które zapewniają ziarnom oryginalny smak, a nam - Kawoszom wybór spośród wielu odmian.

Kawy w Coffeecave.pl pochodzą ze wszystkich stron świata, w przeważającej ilości od niewielkich, lokalnych rolników. Stawiamy na naturalność i oryginalność, zresztą kawy speciaty, jak sama nazwa wskazuje to specjalizacja, która wymaga nieco innych warunków niż praca na ogromnej, masowej plantacji. Małe uprawy to większa uwaga i troska, a to przekłada się na jakość. Z kolei jakość w odniesieniu do kawy oznacza  głębię aromatu i esencję zapierającą dech w piersi.

Staramy się sprowadzać kawy od rolników, którzy uprawiają krzewy kawowców według tradycyjnych metod, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wykorzystujących naturalne możliwości takie jak: gleba, nasłonecznienie oraz ukształtowanie terenu. Ponadto, zależy nam na tym, aby wspierać sprawiedliwy handel i odpowiedzialny społecznie biznes. Tak samo jak robimy to w naszym lokalnym środowisku.

W naszej ofercie znajdują się także kawy komercyjne, uprawiane na znacznie większych obszarach. Kawy tego typu mają poniżej 80punktów SCA (Specialty Coffee Association) w porównaniu do specialty, ale nadal mają ogromny potencjał i zaspokajają potrzeby wielu Kawoszy. Sprowadzając tego typu ziarna zawsze zbieramy jak najwięcej informacji o producencie oraz sposobie dostawy. Znajomość branży bardzo to ułatwia, a to chroni nas i naszych klientów przed nieprzyjemnościami.

Dzięki temu, że kawy uprawiane są w tak różnych warunkach i miejscach, możemy zdobyć smaki, o których nawet byśmy nie pomyśleli. Bo czy kawa może zawierać naturalny aromat arbuza lub truskawki? Pachnieć miodem, cynamonem lub kwiatami? Owszem i jest to zasługa miejsc, które mają właśnie takie możliwości, ale niestety jest ich niewiele, a tym samym ilość tego typu kaw jest ograniczona.

Uprawa to jednak tylko początek. Niezwykle ważny jest wstępny proces obróbki, w tym mycie i suszenie lub wystawianie na działanie monsunów, które sprawiają, że zwykła Arabica staje się poezją. Takie możliwości mają tylko kraje, w których uprawia się Czarną Damę. Po odpowiednim przygotowaniu następuje pakowanie i transport. Najbardziej niebezpieczny moment. Dlatego gdy kawa trafi już do naszej palarni, dokładnie sprawdzamy każdą partię i oceniamy jej jakość.

Ziarna palimy wtedy, gdy otrzymamy zamówienie. Dzięki temu na Twój stół trafia świeżo palona kawa z głębią smaku i aromatu. Co więcej, możesz nam zasugerować w jaki sposób chcesz aby była wypalona. Możesz również stworzyć własne, oryginalne mieszanki. Wspólnie możemy nadawać życiu więcej smaku i tworzyć niezwykłe kreacje dla Czarnej Damy.

Stale się rozwijamy i poszukujemy nowych pomysłów, dlatego zbieramy opinie fanów, miłośników kawy i ekspertów. Dopiero, gdy jesteśmy zadowoleni z naszej pracy i mamy określony profil sensoryczny, pakujemy kawę do specjalnych opakowań z wentylem, które nie wpuszczają powietrza a uwalniają gazy wytwarzane przez świeżo palone ziarna. Proces ten powtarzamy za każdym razem przed wprowadzeniem jakiejkolwiek zmiany lub oferty. W przypadku palenia kawy kompromis jest groźny. Stawiamy tylko na perfekcjonizm, bo palenie kawy to sztuka, a my dążymy do mistrzostwa. Aby kawa w Twojej filiżance była świeża i aromatyczna dbamy o to, aby realizować zamówienia natychmiast. I tak dostarczamy ją w ciągu 24 godzin, w zależności od godziny złożenia zamówienia. Jeżeli zostanie ono wysłane do południa, dołożymy wszelkich starań, aby ziarna trafiły do pieca chwilę po tym, po to aby kurier odebrał je tego samego dnia.

W ofercie naszej rzemieślniczej palarni kawy znajdziesz całe ziarna do samodzielnego zmielenia lub kawę mieloną. W przypadku tej ostatniej to od Ciebie zależy w jaki sposób będzie przygotowana.

Życie kawy to wędrówka, zresztą podobnie jak nasze. Zanim stworzyliśmy Jaskinię Kawy przejechaliśmy tysiące kilometrów, smakowaliśmy setki kaw, próbowaliśmy różnych metod i eksperymentowaliśmy. Dziś jesteśmy bliżej ideału, ale to tylko złudzenie...

Każdy z nas ma swój ideał, dlatego w Coffee Cave stawiamy nie tylko na naszą miłość i pasję do kawy, ale i Twoje upodobania oraz  potrzeby. Tylko tak możemy wyciągnąć z ziaren to co najcenniejsze. Droga do mistrzostwa jest trudna, ale ciekawa, a co najważniejsze dzięki tej podróży każdy dzień nabiera nowego, głębszego smaku. 

Zapraszamy do wspólnej wędrówki za małym ziarenkiem, które skrywa w sobie wielką moc i nadal ma wiele nieodkrytych możliwości. 

Coffe Cave world map
Coffee Cave