Jak zmielić kawę? Czy sposoby mielenia mają znaczenie?
Pewnie już czujesz że, odpowiedź na to drugie pytanie będzie twierdząca. Jeśli byłoby inaczej, po co ten artykuł?
Rzeczywiście, to jak zmielić ziarna kawy przed zaparzeniem jest dość istotne dla smaku i aromatu. Kawa skrywa to co najcenniejsze pod twardą skorupą, a żeby tam się dostać, trzeba wytoczyć mocne działa.
Najskuteczniejsze są oczywiście młynki do mielenia. Na rynku dostępne są zarówno te tradycyjne - ręczne, a także elektryczne, które wszystko robią za Ciebie.
Tak naprawdę obydwie “maszyny” spełniają swoje zadanie. Wybór zależy od Ciebie, a głównie od tego, czy chcesz pozostać wierny naturze i zanurzyć się w proces parzenia ukochanej Czarnej Damy od samego początku, czy wolisz zrobić to bez wysiłku, przy pomocy technologii. Tak czy inaczej, najważniejszy jest stopień zmielenia, a na to masz wpływ w obu urządzeniach. Ponadto, jest jeszcze jedna zależna: wybór sposobu parzenia kawy.
Jedno jest jednak pewne. Jeśli zalejesz całe ziarna, to raczej nie uzyskasz klarownej, aromatycznej esencji. Mielenie jest zatem podstawą.
Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego?
Na pierwszy ogień weźmy coraz bardziej popularną formę parzenia kawy w domach, czyli automatyczny ekspres, który przyrządza wyśmienitą kawę ciśnieniową.
Wskazówka pierwsza jest taka: przeczytaj dokładnie instrukcję od producenta, bo każdy model może różnić się drobnymi szczegółami. W tym również tym związanym z grubością ziaren, których należy użyć.
Oczywiście, gdy masz model z zamontowanym młynkiem w ekspresie, wtedy wszystko jest robione za Ciebie. W przypadku jednak, gdy musisz samodzielnie napełnić kolbę zmieloną kawą, zajrzyj do wymagań, które powinieneś otrzymać przy zakupie.
A poza tym, gdy nie dysponujesz tego typu informacjami, jest pewna zasada:
zaobserwuj jak długo zmielone ziarna kawy mają kontakt z wodą. Im dłuższy, tym powinny być grubo zmielone, im krótszy tym drobniej. W przypadku elektrycznych ekspresów zazwyczaj trwa to chwilę, zatem analogicznie, ziarna powinny wyglądać niczym drobny proszek.
Jak zmielić kawę do kawiarki?
Kawiarka to analogowa wersja ekspresu ciśnieniowego. Powstaje z niej aromatyczna kawa ciśnieniowa. Dla tych, którzy jeszcze jej nie znają wyjaśniamy, że składa się z trzech części.
Do dolnego pojemnika nalewasz wodę, do sitka ze specjalnym lejkiem, które nakładasz na pojemnik z wodą, wsypujesz kawę, a na koniec łączysz obydwa elementy trzecim, który jest jednocześnie dzbankiem na zaparzoną esencję.
Woda, która znajduje się w podstawie czajniczka, jest podgrzewana, co sprawia, że pod ciśnieniem pary przepływa przez sitko z kawą, trafiając do komory, z której przelewamy ją do filiżanki.
Ziarna w tym przypadku mają swego rodzaju "kąpiel", no i trochę to trwa, a na pewno dłużej niż w przypadku ekspresu elektrycznego. Ziarna do kawiarki mogą być zatem średnio zmielone. Nie musisz przykładać dużej uwagi do szczegółów i stać przy młynku nie wiadomo jak długo.
Jak mielimy kawę do Aeropressa i Chemexa?
O tych dwóch urządzeniach możesz więcej przeczytać w artykule “Alternatywne parzenie kawy”. Podsumowując jednak, są to urządzenia, w których zmielona kawa musi być lekko nasączona, zanim wlejesz całą wodę do pojemnika. W tym celu na specjalne filtry wsypujesz odmierzoną ilość kawę, a następnie zalewasz kilkoma kroplami i czekasz około 30 sekund, a nawet minutę, aż nieco napęcznieją.
Ziarna w przypadku aeropressa mielimy średnio, w przypadku chemexa zalecamy nieco grubiej. Zbyt drobne przedostają się przez filtr i tym samym zdarza się, że zanieczyszczają esencję.
Poza tym, alternatywne formy parzenia kawy potrzebują czasu i większej uwagi. Czerpią też z tego co najbardziej naturalne, a jak wiadomo im mniej ziarna będą przetworzone tym dadzą z siebie więcej wartości.
W tych dwóch sposobów parzenia, zmielona kawa powinna mieć podobną konsystencję do soli kuchennej.
Jak mielimy do French Pressa?
French Press to specjalny dzbanek, wyposażony w sitko z rączką, służące do odsączania fusów. W przypadku French Pressa ziarna powinny być zmielone grubo, ponieważ długo będą moczyć się w wodzie, właściwe aż do momentu opróżnienia dzbanka.
Jeśli lubisz mocne, aromatyczne esencje to French Press i grubo zmielone ziarna powinny przypaść Ci do gustu. Użycie tego typu zaparzacza jest szybkie i dziecinnie proste. Wręcz pokusimy się o stwierdzenie, że to metoda dla tych, którzy wolą się nie przemęczać, a jednocześnie mają wysokie wymagania co do Czarnej Damy.
Masz wpływ- Twoja ulubiona kawa to Twój wybór
Na smak i aromat kawy wpływa wiele czynników. Nie bez znaczenia jest jednak sposób w jaki zmielisz ziarna. Oczywiście możesz kupić już gotowe opakowania kawy mielonej. Ponadto, jeśli zaopatrujesz się w małej rzemieślniczej palarni kawy, możesz określić w zamówieniu w jaki sposób chcesz, aby były zmielone.
Pamiętaj jednak, że stopień zmielenia kawy jest w dużej mierze uzależniony od tego, w czym ją będziesz parzyć. Niestety, w tym przypadku nie ma uniwersalnego rozwiązania. Jedyna zasada dotyczy długości kontaktu zmielonych ziaren z wodą, ale to już wiesz.
W tym wszystkim i tak najlepsze jest to, że od momentu wyboru ziaren u swojego dostawcy, to Ty masz wpływ na to jak będzie smakować. A co się z tym wiąże, to właśnie Ty kreujesz swój ulubiony smak. Ideał jest zatem na wyciągnięcie dłoni.