Ekspresy do kawy są niezwykle wygodne. Wystarczy kilka kliknięć, parę ruchów i po chwili możemy cieszyć się ulubioną kawą. Także tą z mleczną pianką. A co, gdy pianki nie ma? Podpowiem Wam jak radzić sobie w takiej sytuacji
Uwielbiam eksperymentować. Kocham alternatywne metody parzenia kawy, ale ekspres oczywiście posiadam😊 Nie zawsze mam przecież czas i ochotę, by celebrować proces przyrządzania Czarnej Damy. Czasem chcę po prostu wcisnąć guzik😎 Ale bywa, że to za mało. Bo ekspres, a dokładniej spieniacz mleka odmówił posłuszeństwa. No można się wpienić…
Spieniacz nie działa? Wyczyść rurki
Cappucinatore! Cappucinatore!! Tak, to po włosku. I tak, ma związek z kawą. To nie kolejna magiczna odmiana kawy z Półwyspu Apenińskiego, a nazwa silikonowych rurek doprowadzających mleko do spieniacza. A że mleko zawiera białko i tłuszcz, to ma ono właściwości zaklejające. Właśnie zanieczyszczenie i przytkanie cappucinatore jest częstym powodem wadliwego działania spieniacza.
Dlatego musicie regularnie płukać układ mleczny ekspresu. Zwykle wystarczy do tego bieżąca woda. Czasem jednak konieczne będzie użycie specjalnego płynu do płukania – wielu producentów ma je w swojej ofercie i rekomenduje ich użycie. Produkt ten nie tylko czyści, ale też odświeża układ mleczny ekspresu.
Przed płukaniem upewnijcie się jednak, czy producent ekspresu przewidział taką możliwość. I sprawdźcie, jak zrobić to właściwie i bezpiecznie (tak, musicie przeczytać instrukcję😊).
Ekspres nie spienia mleka? Rozbierz cappucinatore
Awaria systemu spieniania może być nieco trudniejsza do usunięcia, wówczas płukanie nie wystarczy. Musicie wówczas rozebrać cappucinatore i każdy z jego elementów dokładnie wyczyścić. To czasem jedyny sposób na najbardziej oporne zanieczyszczenia. Następnie poszczególne części czyścicie i składacie w całość. I robicie test działania.
Jeśli obawiacie się, że sami nie dacie rady (nawet po przeczytaniu instrukcji😉), możecie posiłkować się filmami w internecie. Wystarczy, że wpiszecie odpowiednią frazę w wyszukiwarkę np. jak wyczyścić spieniacz do kawy i dostaniecie masę pomocnych rad od osób takich jak Wy – kawoszy, którzy sami poradzili sobie z problemem wadliwie działającego spieniacza.
Dysza spieniająca mleko musi być drożna
Oczywista oczywistość? Być może, ale właśnie o takich prostych rzeczach zapominamy najczęściej. A to właśnie dysza, ze względu na wąską średnicę, jest tym newralgicznym punktem, który uniemożliwia właściwe spienianie mleka. Za jej zapychanie odpowiada kożuch mleczny, który każdorazowo po zrobieniu kawy należy usuwać. Nierobienie tego regularnie to proszenie się o kłopoty. Poza tym raz na kilkanaście kaw mlecznych dyszę należy przeczyścić płynem do czyszczenia obiegu mlecznego.
Dysza do spieniania mleka może być też zużyta. Częstym objawem końca jej dni jest zsuwanie się, co uniemożliwia spienianie mleka. Problem ten pojawia się po dłuższym i intensywnym czasie używania ekspresu. Zwykle wystarczy wymiana uszczelek, które pod wpływem gorącej wody i ciśnienia tracą swoje właściwości. Niekiedy konieczna będzie wymiana rurki spieniającej.
Kamień – wróg ekspresu i spieniacza mleka
O kamieniu w ekspresie i wodzie, z której przyrządzamy Czarną Damę już Wam wspominałem. Teraz czas na słów kilka na temat wpływu kamienia na układ spieniający mleko. Jeżeli do parzenia kawy używacie „twardej” wody, zawierającej sporo jonów soli wapnia i magnezu, na pewno prędzej czy później będziecie mieć problem z kamieniem w spieniaczu. Kamień to wróg😊Wytrącając się z wody nie tylko osadza się on na elementach urządzenia zwężając np. światło rurek, ale też „rozsadza” połączenia elementów doprowadzając do wycieków.
Co możecie zrobić, by chronić spieniacz i generalnie ekspres przed kamieniem? Przede wszystkim używać „miękkiej” wody. A do tego środków do odkamieniania. Oczywiście róbcie to przy użyciu sprawdzonych produktów i zgodnie z instrukcją producenta.
Problem z kamieniem może okazać się na tyle poważny, że konieczne będzie oddanie ekspresu do profesjonalnego serwisu. W skrajnych przypadkach pozostanie tylko zakup nowego urządzenia.
Spieniacz nie działa? Problem z elektroniką
Awaria układu sterującego ekspresem to kolejna z przyczyn wadliwego działania urządzenia. Jej elementem jest często blokada funkcji spieniania mleka. Co robić w takiej sytuacji?
W pierwszej kolejności musicie sprawdzić, czy wszystkie elementy ekspresu podłączone są zgodnie ze schematem. Nadal nic? A czy prąd przechodzi przez wszystkie obwody w ekspresie? Na to pytanie nie każdy z Was odpowie. Tu potrzebna będzie pomoc profesjonalnego serwisu. Samodzielne „grzebanie” może skończyć się poważniejszą awarią i narazić Was na wysokie koszty.
Elektrozawór ekspresu odmówił posłuszeństwa
Brzmi groźnie, prawda? I tak jest w rzeczywistości. Elektrozawór odcina i steruje przepływem wody w ekspresie. To od niego wychodzi sygnał do modułu sterującego, kiedy włączyć funkcję przygotowywania kawy lub spieniania mleka. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy, dlatego nie będę silić się na złote rady. Tu potrzebny jest fachowiec z odpowiednią wiedzą i narzędziami. Jeśli ekspres trafi w dobre ręce, usterka powinna zostać usunięta, a Wy znowu będziecie mogli cieszyć się smakiem i aromatem ulubionej mlecznej kawy!