Lubicie mieszać? Jak w magicznej recepturze: dwie części tego, jedna tamtego… Jeśli tak, to kawa lipca, kawa mieszana, powinna przypaść Wam do gustu!
Czym jest kawa blend?
Kawy mieszane określa się mianem blend. Oznaczają one, że w danym opakowaniu znajdziemy połączenie co najmniej dwóch rodzajów kawy. Najczęściej jednak spotykamy połączenia trzyskładnikowe. Najmniejszy dodatek jednej z kaw w mieszance to 8-10%. Tak też ma to miejsce podczas Mistrzostw Świata w paleniu kawy, gdzie zadaniem zawodników jest przygotowanie naparu z trzech wybranych rodzajów ziaren. Przy czym minimalny udział każdego z nich w blendzie to właśnie 10%.
Ciekawostką jest, że kawy blendować można na dwa sposoby: pre blend i post blend. Post blend pozwala zachować większą kontrolę nad każdym palonym batchem. Kawy w niej użyte są najpierw palone osobno, z kontrolą profilu i stopniu wypalenia. Dzięki temu łatwiejsze jest uzyskanie za każdym razem mieszanki o podobnych właściwościach.
W przypadku pre blend, jak łatwo zgadnąć, ziarna mieszane są przed wypaleniem. Jest to sposób prostszy i mniej pracochłonny, jednak znawcy tematu twierdzą, że trudniej nim uzyskać zadowalającą powtarzalność smaku i aromatu.
Po co mieszać kawy?
Odpowiedzi na to pytanie może być wiele, ale dam Wam tylko jedną, moim zdaniem najlepszą, bo możemy. Tylko tyle i aż tyle. Jeśli dotąd nie spotkaliście się kawami mieszanymi, a nawet gdy jesteście miłośnikami jakiejś konkretnej odmiany, to pewnie domyślacie się o co mi chodzi. Oczywiście, że chodzi mi o wolność i wyjątkowy smak! A to z nimi właśnie kojarzy mi się kawa.
Bo skoro możemy połączy dwa rodzaje kawy o różnych, często unikalnych właściwościach, to możemy liczyć na wyjątkowe doznania smakowe i zapachowe, prawda? A po to się żyje – by próbować. Kawy mieszane są do tego idealne, gdyż w jednej filiżance mogą połączyć walory różnych ziaren.
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z mniej „romantycznych” powodów mieszania kaw. Mowa tu oczywiście o ekonomii. Po pierwsze musimy pamiętać, że kawa jest krzewem sezonowym, więc może się zdarzyć, że zabraknie nam ulubionych ziaren. Dlatego w blendach znajdują się kawy popularne, z dużych plantacji, co do których ryzyko zniknięcia z rynku jest nikłe. Jeśli więc w mieszance mamy np. 80% danej kawy, a resztę uzupełnimy inną, której może zabraknąć, to zastąpienie tych 20% innymi ziarnami nie będzie tak wyczuwalne i problematyczne. Po prostu.
Poza tym nie ma co ukrywać, że w kawach przemysłowych producenci stosują mieszkanki, by zamaskować smak gorszej jakościowo kawy. Trudniej konsumentom wyczuć, że jakąś część kupionej przez nich kawy stanowi towar niskiej jakości. Zresztą, jeśli producent ich do tego przyzwyczai, to nawet nie dostrzegą oni zmiany w danym blendzie.
Czy kawa blend jest gorsza?
To najprostszy sposób myślenia – skoro trzeba mieszać, to znaczy, że kawa nie jest dość dobra. Albo że ktoś chce coś zamaskować i oszukać nas dodając do kawy specjality towar z niższej półki. Złą renomę kawą blend wyrobili m.in. właściciele palarni kaw, którzy do mieszanek rzeczywiście wybierali gorsze ziarna niż do kaw „pod przelew”. Wiązało się to też z przekonaniem, że ciemny wypał (rekomendowany pod espresso), dłuższy czas spędzony w piecu oraz ciśnienie, które uzyskujemy w ekspresie, zamienią naszą tanią, ciemno wypaloną kawę w napój bogów, który dodaje sił. Przekonanie to było wzmocnione przyzwyczajeniami klientów, którzy stawiali znak równości między kawą gorzką i jej mocą. Mówiąc wprost – wierzyli oni, że jak kawa jest gorzka, to aż gęsto w niej od kofeiny. A to nieprawda.
Jednak nie tylko palarnie powinny brać na siebie odpowiedzialność. Wina za takie podejście jest też po stronie konsumentów, którzy często uważali, że im bardziej gorzka kawa, tym ma więcej kofeiny - czytaj mocy.
Tymczasem kawy mieszane mogą być świetnym wyjściem, gdy nie wiesz czy bardziej lubisz Arabikę, czy może Twoim sercem włada Robusta. Obie te kawy znajdziecie w naszej bohaterce – Espresso Blend
Espresso Blend – idealne połączenie Arabiki i Robusty
Serio, jeśli nie Wiecie czy kochacie mocną, zdecydowaną Robustę, czy jednak delikatną i aromatyczną Arabikę, postaci na ich idealne połączenie. Wybierzcie mieszankę, która sprosta Waszym wymaganiom, a przede wszystkim doda Wam energii i smaku.
Robusta to gatunek kawy ze zwiększoną ilością kofeiny. Jej zalety to moc, goryczka oraz gęsta pianka. Arabica to z kolei jej aromatyczna i esencjonalna koleżanka. Razem potrafią stworzyć zupełnie nową jakość, jedną z nich jest połączenie owocowej Arabiki Honduras SHG (30 % zawartości opakowania) z Robustą India Cherry (70% zawartości opakowania).
Czym charakteryzują się te kawy?
Otóż Honduras SHG to Arabica uprawiana w Ameryce Środkowej. Jej cechą charakterystyczną jest zdecydowany aromat owoców tropikalnych. Honduras SHG orzeźwia i dodaje energii, a zarazem serwuje posmak słodkiej przyjemności w postaci naturalnej nuty karmelu. Użyta w tej mieszance Arabica wypalana jest średnio plus.
Z kolei Robusta Cherry pochodzi z Indii. Robusta to gatunek kawy mniej wymagający od Arabiki, którego krzewy rosną na znacznie niższej położonych terenach (od 500 do 1000 m n.p.m). Przy czym są one bardziej odporne na działanie warunków atmosferycznych i szkodników. Te ostatnie rzadko jej zagrażają ze względu na wysokie stężenie kofeiny, która skutecznie paraliżuje intruzów. Robusta Cherry wyróżnia się mocną goryczką, a zarazem niską kwasowością. Jej zapach jest ostry i aromatyczny, jednak można w nim wyczuć nutę słodyczy. Kawa ta wypalana jest na ciemno.
Połączenie tych dwóch Czarnych Dam sprawia, że do Waszych kuchni trafia kawa o wysokiej intensywności, mocna (z dużą zawartością kofeiny), gorzkawa i cielista. Najlepiej parzyć ją w ekspresach ciśnieniowych, bo wówczas zdołacie wydobyć z niej wszystko, co najlepsze.
Espresso Blend, jak sama nazwa wskazuje, sprawdzi się jako espresso, ale również jako kawa mleczna. To mieszanka, która posiada bogate body i znakomity balans smakowy. Cechuje ją elastyczna, gęsta crema, co jest dla wielu amatorów espresso bardzo ważną cechą dobrej kawy. Jest dobrym wyborem dla wszystkich tych, którzy w espresso poszukują wyrazistego smaku kawy z odrobiną goryczki.
Kawa ta ma włoski charakter i idealnie nadaje się nie tylko do zaparzenia pierwszego, porannego naparu w domu, ale sprawdzi się również w biurze. Zaparzona w ekspresie automatycznym da nam gęstszą cremę i skutecznie odpędzi objawy zmęczenia😊
Espresso Blend od Coffe Cave
Jeśli chcecie spróbować Espresso Blend (a mam nadzieję, że skutecznie Was do tego zachęciłem😊), to zajrzyjcie do naszego sklepu coffecave.pl. Znajdziecie w nim naszą dzisiejszą kawową bohaterkę zarówno w postaci ziarnistej, jak i zmielonej; w opakowaniach od 250 g (na małą przygodę😉), do 1 kg (na sporą imprezę w gronie rodziny i znajomych😉).
Bierzcie i pijcie. I delektujcie się. Życie jest zbyt krótkie, by nie pić dobrej kawy! 😊