Odkamienianie ekspresu – jak zrobić to właściwie? - Coffee Cave - Palarnia kawy Piła
Coffee Cave
02.05.2022
Odkamienianie ekspresu – jak zrobić to właściwie?
Odkamienianie ekspresu – jak zrobić to właściwie?

Kamień to wróg kawoszy😊, gdyż może zepsuć smak kawy oraz uszkodzić ekspres. Jak więc pozbywać się go skutecznie i nie pozwolić, by przeszkodził na w delektowaniu się Czarną Damą?

Korzystanie z ekspresu daje nam wiele możliwości. Ułatwia sam proces parzenia kawy i sprawia, że wieloma elementami związanymi z przygotowywaniem ulubionego naparu nie musimy zaprzątać sobie głowy. Nie ma jednak nic za darmo! Abyśmy mogli bezproblemowo mogli korzystać z dobrodziejstw ekspresu, musimy dać mu coś w zamian. A tym czymś jest odkamienianie!

Dzięki temu, że będziemy to robić regularnie i właściwie, nasz ekspres będzie sprawny dłużej, a do tego będziemy mieć pewność, że każda wypływająca z jego dysz kawa będzie równie pyszna. Jeśli więc macie w swoich domach ekspresy, to musicie pamiętać o kilku poniższych kwestiach.

Dlaczego odkamienianie jest ważne?

Ekspres, który nie jest odkamieniany będzie mieć problemy takie jak zwiększony pobór wody, dłuższy czas przygotowywania kawy, a nawet głośniejszą pracę podzespołów (to może nie spodobać się tak Wam, jak i Waszym sąsiadom). Ponadto zakamienienie ekspresu prędzej czy później doprowadzi do jego awarii. A, tu Was przestrzega, producenci nie naprawią Wam ekspresu w ramach gwarancji. Kamień da Wam więc także po kieszeni

Jak odkamienić ekspres do kawy?

Najlepiej zgodnie z instrukcją. Wybaczcie oczywistą oczywistość, ale w przypadku większości urządzeń elektronicznych, w przypadku ekspresu także, najprostsze rady są najlepsze. Jeśli więc zachowaliście dokumenty urządzenia, przeprowadźcie odkamienianie tak, jak opisał to producent.

Nie macie instrukcji? Wyrzuciliście ją razem z kartonem zaraz po zakupie, bo po co trzymać te wszystkie szpargały? Mam tak samo😊 Dlatego wiem, co Wam poradzić. Sama procedura nie jest skomplikowana, wystarczy wykonać kilka prostych czynności. Róbcie to, co ja:

  1. wyjmujemy i płuczemy pojemnik na wodę
  2. napełniamy pojemnik wodą, do której następnie dolewamy specjalny środek do odkamieniania
  3. czekamy ok. 15 minut, by zastosowany preparat wymieszał się wodą
  4. montujemy pojemnik z wodą w ekspresie
  5. włączamy ekspres i przygotowujemy kawę – bez kawy

To najprostsza ścieżka. W niektórych ekspresach, ale też, gdy chcemy mieć absolutną pewność, że w naszym ekspresie nie pozostał choćby nalot z kamienia, wykonujemy jeszcze kilka kroków:

  1. czekamy kolejny kwadrans i „zaparzamy” jeszcze jeden napar
  2. czekamy jeszcze 10 minut i jeszcze raz uruchom ekspres, by znowu poczekać 5 minut – do momentu, aż pojemnik na wodę będzie pusty
  3. wyjmujemy zbiornik na wodę, płuczemy go i napełniamy wodą
  4. ostatni raz karzemy ekspresowi zrobić kawę lub dwie, bez kawy oczywiście

I gotowe! 😊

Automatyczne odkamienianie ekspresu

Część z Was pewnie ma urządzenia z wbudowanym, automatycznym systemem odkamieniania. Szczęściarze😉

W takim wypadku wystarczy, że będziecie wykonywać instrukcje urządzenia. Niemniej bez Was cały proces się nie odbędzie. Będziecie musieli:

  1. wyjąć zbiornik na wodę i usunąć filtr wody
  2. wlać do pojemnika wodę do wskazanego poziomu i dodać odkamieniacz
  3. opróżnić tackę na skropliny i pojemnika na fusy
  4. ustawić pod dyszami pusty pojemnik
  5. wcisnąć „OK
  6. uważać, by się nie poparzyć, gdyż z dysz wypływać będzie bardzo gorąca woda

Jak często odkamieniać ekspres?

To zależy, ile kaw pijacie, jak twardej wody używacie i jaki ekspres pomaga Wam w parzeniu Czarnej Damy. Najczęściej producenci zalecają wykonywanie odkamieniania co 200 – 300 kaw. Nie namawiam Was, byście odnotowywali w zeszycie, ile kaw zrobił Wasz ekspres, ale dam Wam prosty patent jak przypilnować tego tematu.  

Załóżmy, że parzycie 3 kawy dziennie, razy 30 dni w miesiącu…, czyli odkamienianie wykonywać musicie co najmniej raz na 3 miesiące. Proste? Jasne😊

No chyba, że macie smart ekspres, który informuje Was, że czas na odkamienianie. Słuchajcie go, bo to bardzo ważne. Przestrzegam Was jednak przed zbytnią wiarą w nieomylność technologii. Może się bowiem zdarzyć, że system nie zadziała na czas i osad wespół z kamieniem uszkodzą Wasze drogocenne urządzenie. Bądźcie więc czujni i stosujcie zasadę ograniczonego zaufania.

Czym odkamieniać ekspres do kawy?

Najprostsza odpowiedź zawiera się w pytania – odkamieniaczem oczywiście. Producenci ekspresów najczęściej wskazują środki dostosowane do ich urządzeń. Mogą one mieć postać płynów, proszków lub tabletek. Sięgając po nie możecie być spokojni, że Waszym ekspresom nic nie grozi.

Są jednak domowe sposoby na odkamienienie ekspresu i wiem, że wielu kawoszy chętnie po nie sięga. Niektórzy robią to z oszczędności, inni z niechęci do stosowania gotowych produktów widząc w nich potencjalnie niebezpieczna dla ich zdrowia chemię (tu Was uspokoją, odkamieniacze mają specjalne atesty i są bezpieczne dla naszego zdrowia). Co stosują Ci nieprzekonani do „fabrycznych” odkamieniaczy?

Pierwszym z środków jest kwasek cytrynowy. Niegdyś był on, a może i w niektórych domach nadal bywa, popularnym środkiem używanym o usuwania kamienia z czajników. Czy działa? Tak. Czy konserwuje podzespoły ekspres, tak jak robią to specjalistyczne odkamieniacze? Nie. Jest za to prosty w użyciu – wystarczy dodać dwie łyżeczki proszku do pojemnika na wodę.

Weźcie jednak pod uwagę, że kwasek cytrynowy może zmieniać smak kawy, więc należy zadbać o jego dokładne wypłukanie z ekspresu. Poza tym istnieje ryzyko, że kwasek uszkodzi ekspres.

Podobnie rzecz ma się z octem. Znajdziemy go w każdej kuchni, więc poniekąd nie dziwię się chęci jego stosowania. Jest tani i dość dobrze radzi sobie z usuwaniem kamienia z ekspresu. Ocet mieszamy w proporcji 1:2 z wodą i pozostawia minimum na 15 minut. Proste i tanie? Owszem. Z tym, że octu trudniej się pozbyć z ekspresu niż kwasku. Jeśli więc nie chcecie, by Wasza kawa pachniała octem, po odkamienianiu dokładnie umyjcie ekspres (najlepiej wodą z mydłem) i dokładnie go przepłuczcie.

 Trzecią alternatywą dla odkamieniaczy ze sklepu jest soda oczyszczona. O jej cudownych właściwościach i szeregu zastosowań w domowych warunkach pisać można by długo. ale co usuwaniem kamienia z ekspresu do kawy? Niestety soda nie jest tu zbyt pomocna. Po pierwsze nie rozpuszcza ona wapnia. Po drugie może ona uszkodzić plastikowe elementy ekspresu, rurki doprowadzające wodę i zaparzacz.

Gdybyście zapytali mnie więc czym najlepiej odkamieniać ekspres, odpowiedziałbym: specjalnymi, zalecanymi przez producentów preparatami. Wybierajcie te delikatne, bezpieczne dla Was, ekspresu i środowiska.

I odkamieniajcie ekspres regularnie – będzie Wam za to wdzięczny😊

Coffe Cave world map
Szanujemy Twoją prywatność!
Ta strona korzysta z plików cookies, które pomagają jej funkcjonować i śledzić sposób interakcji z nią, dzięki czemu możemy zapewnić lepszą i spersonalizowaną obsługę. Będziemy używać wszystkich plików cookies tylko wtedy, gdy wyrazisz na to zgodę, klikając akceptuj wszystkie. Jeśli klikniesz Odrzuć użyjemy tylko plików cookies niezbędnych do działania naszej strony. Możesz również zarządzać indywidualnymi preferencjami dotyczącymi plików cookie klikając w zarządzaj plikami cookies. Poznaj szczegółowe informacje o cookies umieszczone w https://coffeecave.pl/polityka-prywatnosci.
Zobacz więcej