Dlaczego warto przechowywać kawę w oryginalnym opakowaniu?
Opakowanie z kawą to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie kawy ziarnistej, ale pod pewnymi warunkami i właśnie na nich chcemy się tym razem skupić. Niniejszy artykuł jest rozwinięciem tematu, który poruszyliśmy na naszym blogu kilka miesięcy temu. Jeśli chcesz zobaczyć w czym jeszcze można trzymać kawę, a w czym nie powinno się tego robić, zajrzyj tutaj.
Dobra kawa to świeża kawa
A tę świeżość zapewnia właśnie odpowiednie przechowywanie. Zanim jednak opowiemy o oryginalnych opakowaniach do kawy, przypomnijmy o otoczeniu w jakim powinna się znaleźć po tym jak trafi do Twojego domu.
Kawę należy przechowywać w suchym miejscu z ograniczonym dostępem do światła. Idealna do tego celu będzie szafka. Pamiętaj jednak, że kawa chłonie zapachy, a to oznacza, że potrzebuje raczej neutralnego środowiska. Szuflada z przyprawami niekonieczne będzie się do tego nadawać. Lepiej wybierz te półki, na których znajduje się ceramika lub sztućce.
Ponadto nie wkładaj kawy do lodówki. Wilgoć i zimno mogą powodować, że kawa będzie pleśnieć, a to prosty sposób na to, aby spisać ją na straty.
Oryginalne opakowanie – jak poznać to najlepsze?
Oryginalne opakowanie choć jest najlepszym sposobem na przechowywanie kawy, musi spełniać warunki. Jak zatem poznać to, które zapewni nam maksimum świeżości?
Przede wszystkim będąc w sklepie, zarówno stacjonarnym, jak i online (tutaj znajdziesz info na zdjęciach i w opisach produktów) przyjrzyj się czy opakowania posiadają małe, niemal niewidoczne kółeczko. Jest to tzw. wentyl, który pomaga pozbywać się świeżo palonej kawie nagromadzonych gazów, ale jednocześnie nie wpuszcza do środka powietrza.
Kawa musi oddychać, jednak nie lubi dopływu tlenu z zewnątrz. Gdy będzie miała z nim stały kontakt wywietrzeje i w ten sposób straci smak oraz aromat.
Jak wiadomo, ziarna kawy posiadają przyjemne dla naszych zmysłów olejki eteryczne, które wręcz odurzają. Zauważ zresztą jak się czujesz, gdy otwierasz nowe opakowanie z kawą. Ten zapach jest powalający, prawda? Szkoda go zatem stracić.
Dwa rodzaje wentyli
Wentyle dzielimy na zewnętrzne i wewnętrzne. Ten pierwszy wygląda jak mała dziurka zrobiona igłą, zaklejona taśmą.
Wentyl wewnętrzny natomiast znajduje się w środku opakowania i przypomina małą plastikową kuleczkę, która ma za zadanie wypuszczać gazy i nie wpuszczać tlenu.
Ten drugi jest oczywiście bardziej skuteczny. Jeśli chcesz się upewnić czy kawa go posiada, po prostu podotykaj dokładnie opakowanie, bez problemu wyczujesz go dłonią.
Najlepsze opakowania to zatem te, które posiadają wentyl wewnętrzny. Kawy specialty, które są ziarnami z wyższej półki, transportowane i przechowywane są właśnie w tego typu pojemnikach.
Kilka warstw dla bezpieczeństwa
Ponadto, dobre opakowanie jest wykonane z kilku warstw tworzywa sztucznego z domieszką aluminium. To ostatnie powinno znajdować się po wewnętrznej stronie opakowania.
Sama folia lub papier nie będą skutecznie chronić kawy przed światłem, wilgocią, a nawet uszkodzeniami mechanicznymi.
Informacji o tym, z czego jest wykonane, szukaj m.in. na spodzie opakowania. Powinien się tam pojawić napis “ALU” w otoczeniu dwóch strzałek. To informacja, która mówi o tym, że jest to opakowanie bezpieczne dla zdrowia i dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Co więcej, aluminium jest tworzywem wytrzymałym, a przede wszystkim nie przepuszczającym wody.
Sposób zamknięcia opakowania
Skuteczne opakowanie zawiera także specjalne zamknięcie, jest to najczęściej tzw. zapinka strunowa. Może się ona znajdować z jednej strony lub po obu, oczywiście na górze opakowania. Pamiętaj, aby taką torebkę otwierać zgodnie z instrukcją. Dzięki temu będziesz mógł zamknąć ją ponownie i być pewnym, że kawa zachowa świeżość przez długi czas.
Są oczywiście kawy, które nie posiadają takiego zapięcia. W takiej sytuacji warto wyposażyć się w dodatkowe klipsy, którymi zepniesz torebkę po otwarciu.
Gdy już kupisz kawę
Masz już wybrany ulubiony gatunek, sprawdziłeś dokładnie opakowanie, jesteś w domu i chcesz wreszcie ją zaparzyć, ale poczekaj jeszcze chwilę…
Jeśli masz styczność z tym opakowaniem pierwszy raz, przyjrzyj się dokładnie co jest napisane na górze torebki, przy miejscu zgrzewu i otwarcia.
Na rynku dostępne są opakowanie z tzw. jednym zipem, szczególnie w przypadku kaw specialty. Otwiera się je bardzo szybko i prosto, ale jeśli nie będziesz postępować zgodnie z instrukcją możesz zniweczyć skuteczność dobrego opakowania do kawy.
Zasada numer 1 i właściwie jedyna, której należy się trzymać w takim przypadku to to, żeby:
Nie używać nożyczek!
Opakowanie z zippem posiada specjalną tasiemkę, która jest wykonana z tego samego materiału co reszta opakowania, którą należy oderwać palcami. Wystarczy trochę precyzji i gotowe. Możesz spokojnie otwierać i zamykać ukochaną kawę w bezpiecznym opakowaniu, która dzięki temu będzie świeża do ostatniego ziarna.
W naszej rzemieślniczej palarni kawy znajdziesz głównie tego typu opakowania. Jeśli nie jesteś pewny jak dokładnie dostać się do aromatycznych ziaren, napisz lub zadzwoń chętnie podpowiemy.
Być może to drobnostka, ale czasami przyzwyczajenia i chęć szybkiego wypicia przepysznej kawy, potrafi zaślepić. Jeden ruch i po dobrym opakowaniu nie zostaje nic.
Opakowania, takie jak w coffeecave.pl, to najskuteczniejsze pojemniki do przechowywania kawy. Oczywiście pamiętaj, żeby odłożyć je w suche miejsce z dala od promieni słonecznych.
Czarna Dama to naprawdę wymagająca pani, zatem daj jej to co najlepsze i zapewnij uwagę na jaką zasługuje, a na pewno nie pożałujesz.