Jak przechowywać kawę? - Coffee Cave - Palarnia kawy Piła
02.11.2020
Jak przechowywać kawę?
Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę, aby z ziaren wycisnąć jeszcze więcej smaku?

 
Kojarzysz ten moment, gdy otwierasz nowe opakowanie kawy ziarnistej lub mielonej? Gdy nagle uchylasz szczelnie zamknięte brzegi i w nozdrza wdziera się TEN aromat! Zapach obezwładnia ciało, umysł, czujesz przypływ energii i błogą rozkosz. Jeśli znasz to uczucie to wiesz, że już kilka wdechów potrafi pobudzić, a wręcz odurzyć naturalną przyjemnością.
Wrócimy jednak do rzeczywistości... Chociaż może zanim zaczniesz czytać dalej, czas na małą filiżankę kawy? Spokojnie - my się stąd nie ruszamy. Co więcej przekazujemy dobre wiadomości i to już na samym początku.
Otóż nie musisz być specjalistą w dziedzinie dobru ziaren, to czego potrzebujesz to Twój niezawodny węch. Każdy z nas może stwierdzić czy kawa nadaje się do picia, a przede wszystkim czy zapewni Ci korzyści jakich oczekujesz. Pierwsza wskazówka brzmi: jeśli kawa ziarnista, którą kupiłeś nie ma zapachu, to lepiej jej nie pij! Jeśli natomiast pachnie bosko to zrób wszystko, aby zachować ten aromat.
Hmm, ale jako to zrobić? Poznając kilka prostych reguł dotyczących tego jak przechowywać kawę i cieszyć się jej smakiem do ostatniego ziarna.
Poniższe opracowanie to skuteczne zasady, które stosujemy do dziś i dzięki, którym każde wejście do naszej „Jaskini Kawy” kończy się tylko i wyłącznie przyjemnością.

Czy można przechowywać kawę w lodówce?

Jest to jeden z najpowszechniejszych mitów na temat przechowywania kawy. Tak, dokładnie mitów, bo kawy pod żadnym pozorem nie można wkładać do lodówki, a już na pewno zamrażalnika!
To znaczy jest jeden podwód, ale niezwiązany z piciem kawy. Jej ziarna można wykorzystać do pozbycia się zapachów. Garść suchych ziarenek należy włożyć do filiżanki i postawić na półce. Taki naturalny pochłaniacz powinien działać nawet kilka tygodni.
Kawy nie wolno jednak wkładać do lodówki w celu przechowywania. Niska temperatura niszczy w niej to co najlepsze m.in. olejki eteryczne odpowiedzialne za zniewalający zapach. Ponadto najlepsza kawa to kawa sucha. W lodówce natomiast wilgotnieje, a to może doprowadzić do pleśnienia. Gdy zobaczysz na niej dziwnie wyglądający nalot, przypominający kożuszek wyrzuć natychmiast do kosza.
Poza tym, jak pisaliśmy wcześniej, kawa pochłania doskonale inne zapachy, które zatrzymuje w sobie. Chyba nie chcesz pić ulubionej czarnej o smaku sera, wędliny lub cebuli? Chociaż może to jakiś pomysł na nowe, oryginalne propozycje?

5 zasad prawidłowego przechowywania kawy

Na początek przypominamy, że kawa w biurze i domu wymaga takiego samego podejście. Warto wykorzystać tę wiedzę w miejscu pracy, a już na pewno wyposażyć w nią współpracowników jeśli korzystacie z tych samych ziaren. Czarny, gorący napój dodaje energii i łagodzi obyczaje, ale pod warunkiem, że ma w sobie moc. Poniżej krótka instrukcja jak zatrzymać tę siłę?

1. Przechowuj kawę w oryginalnym opakowaniu Ziarna, szczególnie dobrych marek oraz kupione w małych, rzemieślniczych palarniach kawy, są zamknięte w szczelnych opakowaniach ze specjalnymi zatrzaskami i wentylami. Dzięki tym funkcjom możesz pozostawić ją dokładnie w tym w czym do Ciebie przyjechała. Za każdym razem przyglądaj się zatem dokładnie opakowaniu, które powinno posiadać:
  • wentyl – najczęściej znajduje się on wewnątrz opakowania, ale łatwo wyczujesz go dłonią. Wyglądem przypomina przezroczysty, wypukły guzik. Czasami możesz spotkać się także z wentylem zewnętrznym – jest to mała dziurka zaklejona taśmą. Wentyl ma za zadanie uwalniać naturalne gazy, które kawa wytwarza w opakowaniu. Przy czym działa to tylko w jedną stronę, ponieważ powietrze nie dostaje się do środka. Nie ma zatem żadnych obaw o to, że ziarna wywietrzeją. Opakowanie z wentylem to gwarancja jakość i pewności, że kupujesz od profesjonalistów. Ponadto to najlepszy sposób przechowywania, który zachowa cenne właściwościowy kawy aż do ostatniej kropli.
  • zapinka strunowa – czyli rodzaj zatrzasku, który pozwala zamknąć szczelnie opakowanie po każdym użyciu. Zapinkę strunową również można wyczuć dłonią, znajduje się ona w miejscu otwarcia. Najczęściej jest wykonana z bezpiecznego tworzywa sztucznego, które wytrzymuje wielokrotne użytkowanie. Główna funkcja tego rodzaj zapięcia to zapobieganie przedostawaniu się powietrza i wilgoci. Otwierając kawę postępuj zgodnie z instrukcją po to, aby nie uszkodzić zapinki.
  • łatwe otwarcie – coraz częściej opakowania zawierają specjalną funkcję, która nie wymaga użycia nożyczek w celu otwarcia. Tym samym minimalizowane jest ryzyko uszkodzenia wspomnianych wyżej zapinek strunowych. Łatwe otwarcie charakteryzuje się tzw. „języczkiem” i perforacją czyli otworami, które szybko i bez zbędnych narzędzi pozwalają dostać się do środka.
  • materiał – przede wszystkim zwróć uwagę na to czy składa się z kilku warstw. Jeśli czujesz, że to tylko papierowa torebka to lepiej zrezygnuj z zakupu. Odpowiednie opakowanie do kawy powinno zawierać aluminium. Można to sprawdzić poprzez analizę oznaczeń i symboli, które znajdują się na paczkach z ziarnami. Często wystarczy też zwykły dotyk, tekstura solidnego opakowania jest zazwyczaj twarda i mało podatna na odkształcenia. To tak jak z puszką napoju, która doskonale chroni swoje wnętrze.
2. Unikaj różnic temperatur
Kawa ziarnista, ale również kawa mielona uwielbiają suche i ciemne miejsca ze stałą temperaturą pokojową. Odpowiednio zapakowane umieść po prostu w szafce, w której np.: trzymasz akcesoria do przenia kawy i herbaty.

3. Zasada Zero Waste
Czyli kupuj tyle ile potrzebujesz. Kupowanie żywności na zapas, która szybko traci swoje wartości, nie ma większego sensu. Zbyt duże zakupy i źle zaplanowane skutkują tym, że często wyrzucamy żywność, bo straciła swoje walory lub datę do spożycia. Kawa należy do tej grupy produktów, które jeśli są źle przechowywane, szybko tracą na wartości. Owszem kawa nie spleśnieje w suchym miejscu, ale na pewno bez odpowiedniego opakowania wywietrzeje już po kilku tygodniach, a nawet dniach. Tym samym tracąc charakterystyczny aromat i co najważniejsze smak.  

4. Miel kawę przed parzeniem
Jesteś fanem kawy ziarnistej? Jeśli tak miel ja bezpośrednio przed parzeniem. Przygotowywanie ziaren na tzw. zapas mija się z celem. Możesz zapytać, a czemu kupuje się już zmieloną kawę? Pierwsza i właściwie jedyna odpowiedź to: wygoda. W rankingu najbardziej aromatycznych rodzajów kaw od zawsze wygrywają ziarna, które można samodzielne zmielić w młynku lub w ekspresie, który posiada taką funkcję. Kawa mielona niestety ma nieco mniej korzystnych właściwości, ale mimo wszystko wymaga takiego samego podejścia do przechowywania.

5. Zrezygnuj z przesypywania do innych pojemników
Instrukcję zakończymy nawiązaniem do pierwszej reguły. Nie bez powodu warto zostawić kawę w oryginalnym opakowaniu, bo ono jest do tego najlepiej przystosowane. Najmniej szkodliwe jest przesypywanie kawy do przezroczystych słoików, ale nie są one tak efektywne jak oryginalne opakowania. Metalowe puszki natomiast sprawią, że kawa przesiąknie ich metalicznym posmakiem. Tak więc pamiętaj, aby zostawić ziarna w tym w czym do Ciebie trafiły i w takim stanie ewentualnie włożyć je do dodatkowego pojemnika np.: ładnego słoiczka z oryginalną pokrywką.
 
Wystarczy 5 zasad, które sprawią, że ulubioną kawą będziesz się raczyć aż do ostatniego ziarna. Bez względu na to gdzie jesteś zadbaj jednak o odpowiednie przechowywanie kawy, bo to nie tylko lepszy smak i aromat, ale i przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności.
W coffeecave.pl sprowadzamy kawę z różnych rejonów świata. Wiele gatunków pochodzi od małych, lokalnych rolników. Dla nich każde ziarno jest dosłownie na wagę złota. Szanujemy ich wysiłek i pracę, dlatego tak ważne jest, aby nie zmarnować ani jednego ziarenka. Za każdym z nich stoi ciężka praca, a przede wszystkim natura, która sprawiła, że Ty i My możemy dziś poczuć ten niezwykły smak i zapach.
My po prostu kochamy kawę i mamy ogromny szacunek do tych, którzy ją dla nas tworzą.

Jak przechowywać kawę rozpuszczalną?

W sumie za nim odpowiemy na to pytanie powinniśmy wyjaśnić czy kawa rozpuszczalna jest kawą? Wielu zadeklarowanych Kawoszy powie zdecydowanie: nie!
My również nie pijamy tego typu napojów, ale nie da się ukryć, że jest to także kawa. Powstaje ona ze standardowych zmielonych ziarenek kawy, które są przepłukiwane gorąca wodą pod ciśnieniem. Uzyskany płyn jest kolejno suszony i w efekcie powstają drobinki naparu gotowe do spożycia. Kawę rozpuszczalną można zalać nawet zimną wodą lub mlekiem. Ma ona podobny  aromat i smak, ale jest pozbawiona wielu cennych składników, które mają korzystny wpływ na nasze ciało i umysł. Dla dobrego zdrowia zasada wyboru jak najmniej przetworzonych produktów obowiązuje również w przypadku kawy.
Jeśli chodzi o przechowywanie, najgroźniejsza dla kawy rozpuszczanej, tak jak dla kawy mielonej i ziarnistej, jest wilgoć. Nigdy nie używaj mokrej łyżeczki do odmierzania kawy rozpuszczanej, a już na pewno nie zostawiaj jej w pojemniku, bo w ten sposób stwardnieje i nie będzie nadawać się do spożycia. To znaczy możesz wlać do niej gorącej wody i w ten sposób rozpuścić to co tam powstało, ale czy na pewno chcesz pić coś takiego?
Odpowiadając najkrócej na to jak przechowywać kawę rozpuszczalną, odsyłamy Cię do 5 powyższych zasad. I w ten sposób kończymy kolejną dobrą wiadomością, bo bez względu na to jakiej kawie kibicujesz, każda z nich wymaga tylko oryginalnego opakowania oraz suchego i ciemnego miejsca, które zapewni jej stałą temperaturę.
Nie trzeba być ekspertem, żeby codziennie pić kawę, która smakuje jak te z najlepszych kawiarni.
 
 
 
 
 
 
 
 
WSPÓŁPRACA
Zainteresowany współpracą?
Oferta dla firm
Coffe Cave world map
Coffee Cave